Lavinový výcvik zakončený zkouškou RH L-E v Jeseníkách, 18.-25.2.2012

25.02.2012 07:25

Zúčastnila jsem se týdenního lavinového výcviku s Barťou i Berrym v Sobotíně v Jeseníkách. Pořádal jej Pavel Bradáč a zorganizoval to moc dobře! Moc se mi líbil výběr lokality. Ubytování v hotelu Dolte bylo moc fajn a perfektní byly i plochy na výcvik hned pod hotelem. Sešla se moc příjemná společnost. Byli mezi námi úplní začátečníci, lehce již cvičící záchranařinu, až po záchranáře mazáky - Pavlu s Winky z Pražské záchranné brigády. Po týdnu jsme byli mazáci lavináři všichni  :-)

Při příjezdu bylo kolem spousta sněhu. Jen to byl přemrzlý sníh a tak se hodně bořil. Hafani se v něm nemohli moc dobře pohybovat, totálně zapadali. No a my jsme na tom nebyli o nic lépe. Bylo tedy potřeba celý plac ušlapat. Šlapali jsme tedy postupně na sněžnicích i bez nich cca 4000m2. Ve středu už byl plac celý připraven. Sláva! Pak se ale oteplilo a sníh opět změkl a znovu se to začalo bořit. Tak jsem s klukama už běhala sněhem jen velice opatrně, aby jim na zkoušku zbyly ještě nějaké síly. Dopilovali jsme jen lehce nějakou tu poslušnost a vyhledali si figuranta jen jednou za den a dost.

V pátek se rozhodla Lenka Kuchtová s Ferdou, že se k nám přidají na zkoušku. Měli to všechno taky procvičené, tak proč ne?

Od středy byly teploty hodně nad nulou a sníh mizel před očima. V sobotu ráno jsme s napětím čekali na rozhodčího, pana Šabackého, jestli nezruší zkoušky pro nedostatek sněhu. Tolik ho odtálo. Ale nezrušil. Hurá! Lenku Vaníčkovou - naši obětavou figurantku - přihrnul sněhem ke stávajícímu plotku na okraji prohledávané plochy. Uprostřed placu by z ní byl po zasypání sněhem hodně vyčnívající krtičinec a to by bylo poněkud moc lehko čitelné  :-)

Na zkoušce jsme nastoupili prvně na pachové práce - tedy vyhledání. První šel Berry, pak šla Ferda a po ní Barťa. Čtvrtým psem byl Arny. Jako zkušební předskokan šel flat od Pavly Foltýnové. Berry našel Lenku hezky, zato Ferda byla chuděrka moc unavená, Lenka ještě ne moc zkušená ze zkoušek, tak vyhledání nezvládli. Je to škoda. Obě holky byly moc šikovné a zachraňovaly celý týden nádherně. Barťa Lenku v novém záhrabu taky našel a označil. Tak paráda! Na poslušnost jsme se přesunuli na korbě Range roveru. To se klukům líbilo a dostali za "dopravní prostředek" plný počet bodů  :-)  Pak ještě odpochodovat poslušnost, skupinku, zvládnout dlouhodobé odložení, střelbu, nesení a směry a je to. Chodilo se na place, který byl docela hodně pokrytý vysokou břečkou a to se hlavně Berrymu nelíbilo. Ale na odložení si mohli poležet na nachystané dece, tak dobrý. Směry měli oba hafani s trochou zaváhání, ale zvládli to nakonec taky.

Výsledek: Barťa má zkoušku za "velmi dobře" a Berry za "výbornou"

Hurá! Hurá! Hurá!

foto zde

fotky z týdenního výcviku i zkoušky od Lenky Kuchtové

fotky od Luboše

fotky od Jiřinky

fotky od Nikol

Kontakt

Bordercollie-tovacov

Ing. Coufalíková Marcela
Zvolenov 588
Tovačov 751 01

(+420) 724 734 160